Vodáci sa chystajú splaviť Dunajec, ktorý ani v zime nezamŕza

30.01.2009 Stará Ľubovňa

Červený Kláštor 30. januára (TASR) - Hladina Dunajca v Pieninách je v lete posiata plťami plnými turistov, ale v zimných mesiacoch je oblasť ako Šípková Ruženka.
Spropagovať krásy zimnej prírody si predsavzali ľudia z občianskeho združenia (OZ) Zamagurie, ktorí spoločne s miestnymi nadšencami pripravili na sobotu 31. januára prvé zimné stretnutie vodákov pod Troma korunami.
"Prihlásilo sa nám doposiaľ tridsať vodákov a milovníkov vodných športov z celého Slovenska. Splaviť Prielom Dunajca sa chystajú nadšenci z Bratislavy, Košíc, Liptovského Mikuláša a nebudú chýbať ani domáci. Očakávame, že sa pridajú aj vodáci z Poľskej republiky. Trať meria 8,5 kilometra, " povedal pre TASR predseda OZ Zamagurie Drahomír Duc.
Na otázku, či nebudú musieť rozbíjať ľady, Duc konštatoval, že rieka Dunajec nezamŕza ani v zimnom období. Podľa jeho slov to súvisí s existenciou priehrady v Niedzici na poľskej strane. "Vlani v zime priehradu opravovali a Dunajec bol zamrznutý".
Okrem zimného splavu pripravili organizátori pre účastníkov aj prvý vodácky ples. Obidve podujatia majú byť začiatkom novej tradície v Zamagurí.
 

Vyberte región